Smertevidenskab og kliniske overvejelser

Kursusoversigt

Kursusoversigt diagram_2014.003

Kursusrækken ‘SmerteFysioterapi’ er baseret på IASP’s curriculum for fysioterapeuter. Kursister, der gennemfører hele kursusrækken (markeret med grøn) vil opfylde størstedelen af dette curriculum. Underviser på kurserne er Morten Høgh, der har en universitetsuddannelse i smertevidenskab fra King’s College London (MSc Pain: Science & Society).

Kort om kursusrækken

Introduktion til Smertevidenskab giver deltagerne grundlæggende forståelse for nuværende paradigmer indenfor smertevidenskab samt introduktion til principperne bag moderne smerteforståelse. Fokus i kurset er på praktisk forståelse af hvad smerte er og klinisk anvendelse af denne viden. 

Tidligere var koncept-kurset Explain Pain det første i rækken. Men for at kunne sikre, at indholdet på kurserne er baseret på nyeste viden indenfor smertevidenskab, og at kurset lever op til IASPs curriculum er indholdet over de sidste to-tre år løbende blevet ændret og tilpasset. Derfor er navnet fra januar 2013 ændret til ‘Grundkursus i smertevidenskab’.

Deltagere: Alle sundhedsfaglige faggrupper

Smertefysiologi er et evidensbaseret to-dags-kursus om neurovidenskabens forståelse for nociception og smerte. På kurset bliver deltagerne opdateret på viden om det sensoriske nervesystem i relation til smerte. Fokus ligger på at forstå hvad perifær og central sensibilisering reelt er, og hvilken påvirkning det har på såvel akutte som kroniske smerter. Deltagerne lærer desuden om hjernens inhiberende og faciliterende virkning (bl.a. DNIC, placebo og nocebo effekterne).

Deltagere: Alle sundhedsfaglige med professionsbachelor eller højere

Måling & Undersøgelse af Smerte er et evidensbaseret to-dags-kursus, der lærer kursisten at undersøge den komplicerede smerte-patient – herunder at udføre diagnostiske test for neuropati jf. IASP´s nye definitioner baseret på neurologisk undersøgelse. Deltagerne lærer desuden hvordan man kan registrere og måle forskellige dimensioner af smerte i bredere forstand end traditionel “VAS-måling”.

Deltagere: Fysioterapeuter

Behandling & Smertesyndromer er et evidensbaseret to-dags-kursus omhandlende gængse smertesyndromer og behandlingsmetoder. Kurset giver deltagerne 1) viden om forskelle og ligheder samt diagnosekriterier for de mest normale smertesyndromer, samt 2) viden om specifikke interventioner til langvarige smerter (f.eks. kognitiv terapi, pacing, medicinering og fysisk træning).

Deltagere: Fysio- og ergoterapeuter 

Klinisk Supervision er en mulighed for terapeuter, der har taget kursusrækken og som ønsker sparring i det daglige arbejde omkring patienter med komplekse smertetilstande.

Smerteskole Instruktørkursus er et evidensbaseret én-dags-kursus, der giver deltagerne undervisningsmaterialer og lektionsplaner til en Smerteskole. På kurset gennemgåes de slides, der udleveres til kursisterne (powerpoint) samt læringsmål til hver lektion. Desuden lægges der op til pædagogiske overvejelser, men det er en fordel at have erfaring og/eller voksenpædagogisk grunduddannelse for at få mest muligt ud af kurset.

Deltagere: Fysioterapeuter

Borgere med Smerter er et evidensbaseret en-dags-kursus, der giver deltagerne mulighed for at forstå og agere overfor borgere med smerte. Fokus ligger både på udredning og fastholdelse på arbejdsmarkedet som på det sundhedsfaglige bidrag til afklaring af arbejdsevne.

Deltagere: Fysioterapeuter. Kontakt Morten for at høre om kurser/workshops for sagsbehandlere/socialfaglige personer.

Reklamer

4 responses

  1. Pingback: Véd vi nok om smerter til at forstå patienterne? « videnomsmerter

  2. Pingback: Smerte og vævsskade | videnomsmerter

  3. Pingback: Kan man fejle ‘sensibilisering’? | videnomsmerter

  4. Pingback: Rygsmerter eller smerter i ryggen? | videnomsmerter

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s