Smertevidenskab og kliniske overvejelser

Boganmeldelser

Det kan være svært at tage hul på en fagbog eller en artikel. Ofte føler man ikke, at man véd nok, eller at man lærer noget, (fordi man glemmer det hele igen).

Når nu der er så mange gode forfattere – hvorfor skal fagbøger så være så kedelige?!?

Mennesker har langt nemmere ved at forstå følelser, og husker bedre fakta, der er knyttet til følelser end fakta alene. Så det er faktisk slet ikke så dumt et spørgsmål endda!

En bog skal være motiverende at se, føle, bladre i. Hvis du ikke er tvunget til at læse en bestemt bog – så vælg den, der motiverer dig bedst!
Det er helt normalt, at man ikke kan huske hele kapitler eller  afsnit. Desto flere gange man læser om et emne (i flere forskellige bøger), desto bedre bliver man som regel til at huske det.
Et godt trick til at blive bedre til at huske nøgleoplysninger i en tekst er at gøre informationerne, som man vil huske, personlige. Du kan f.eks. lege at du skal lave et forsøg eller en behandling med den nye viden; brug tid på at overveje, hvordan du kunne gøre det.

Faglitteratur indeholder som regel alt for meget viden (ellers har du valgt den forkerte…). Du skal derfor ikke forvente, at hele bogen er lige relevant, eller at du er “klar” til at forstå det hele. Ofte er der afsnit eller kapitler, som man med fordel kan nøjes med at skimme eller plet-læse.

Hvis du læser en bog om fysioterapi til patienter med post-operative smerter, og du aldrig ser en eneste post-operativ patient – så er informationen ikke vigtig i øjeblikket. Glem den bare – men husk hvor du kan finde den (skriv f.eks. et par stikord i bogens omslag, så du ved, hvor du kan finde det, hvis du får brug for det).

Hvis du læser et kapitel, der er relevant for dig, men som du ikke forstår, så brug tiden på at bryde teksten ned i mindre emner. Find så “nøgleviden” i hvert af emnerne. Nogle gange må man tilbage i grundbøger el.lign. for at forstå bagvedliggende principper. Men det er tiden værd!

Reklamer

One response

 1. Hanne Frederiksen

  Hej Morten.
  Vi arbejder med voksne med udviklingshæmning. Dette er et tyndt udforsket område. Jeg har fundet en god bog: Pain in Children and Adults with Developmental Disabilities og en god artiklel fra ANJ dec2010: Pain Assesment in People with Intellectual or Developmental
  Disabilities.
  Måske kan du bruge det til din blog.

  Like

  21. marts 2012 kl. 14:52

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s